Deze Knikkerbaan-workshop wordt op scholen en op festivals gegeven, voor meer informatie neem contact met ons op.

De eerste Reuzen Knikkerbaan die de leerlingen op SBO De Boemerang met Techniki hebben gebouwd is uiteindelijk 4,5 meter hoog en 56 meter lang geworden. Kan jij ‘m langer maken? Probeer het maar eens! De volgende keer staat ‘ie op Festival Donderslag te Deventer, op 4 en 5 juni! Voor meer informatie, kijk op: http://festivaldonderslag.nl/2016/05/12/de-reuze-knikkerbaan/

REINHART VOULON

DE REUZEN KNIKKERBAAN

Van installatietechniek naar een kunstinstallatie. Een kleine stap voor Reinhart Voulon, die met kinderen samen reusachtige knikkerbanen bouwt op scholen of op festivals. Van PVC buizen. Begin Juni wordt de volgende gebouwd, tijdens Festival Donderslag in de Deventer Schouwburg.

Installatietechniek is voor veel mensen een noodzakelijk iets, dat weinig inspirerend is en het liefst wordt verstopt. Maar soms hoef je maar een klein hoekje om te denken om mensen de schoonheid ervan te in te laten zien en zelf te laten ervaren. Dat doet Reinhart Voulon met de Reuze Knikkerbaan. Waar dakgoten en pijpen normaal gesproken het regenwater en afvalwater zo onzichtbaar mogelijk afvoeren, worden ze in deze kunstinstallatie een spannende wereld waarin knikkers lange tochten door gebouwen afleggen. Én het wordt voor bezoekers en leerlingen basismateriaal om zelf creatief mee aan de slag te gaan, te bouwen en te ontwerpen. Op Festival Donderslag van De Leeuwenkuil willen we zo’n knikkerbaan realiseren.

De Knikkerbaan

Een metershoge constructie van pvc buizen, tape, spandraad, tie-wraps en schroeven. Dwars door 3 verdiepingen en de Foyer van de Deventer Schouwburg. Met bakjes knikkers en de uitnodiging deze ook daadwerkelijk te gebruiken: een onweerstaanbare impuls voor het kind en de uitvinder in elk van ons, jong en oud.

Naast de knikkerbaan ligt nog een hele stapel ongebruikt materiaal, die elke bezoeker tijdens het festival uitdaagt om mee te bouwen en nieuwe trajecten toe te voegen aan het almaar groeiende kunstwerk. En die groei stopt niet bij het einde van het festival.

Na afloop wordt het kunstwerk weer gedemonteert, om op een volgende locatie, op een school, in een kunstencentrum of in de openbare ruimte opnieuw opgebouwd te worden. In een nieuwe vorm, met nieuwe toevoegingen van deelnemers en bezoekers. Zo ontstaat een steeds groeiend en veranderend organisme, collectief geconstrueerd. Kinderen en Jongeren krijgen op deze manier basisprincipes van bouwen aangereikt, volwassenen kunnen zich weer opnieuw verwonderen over dit basismateriaal dat in eigenlijk ieder huis wel te vinden is.

PVC

De bezoekers krijgen de beschikking over een paar honderd meter pvc-buizen, een heleboel koppelstukken, spandraad en tientallen meters dakgoot. Dit materiaal is licht en sterk, waardoor het goed bruikbaar voor constructies van een aantal meter hoog, en toch makkelijk te bewerken is, ook voor jonge kinderen. Het Knikkerbaanproject is goed aan te passen aan een breed scala aan onderwijsniveaus en leeftijden.